Tavoitteen asettaminen

Aseta realistinen tarkasti määritelty mitattava tavoite, jolle teet aikataulun. Tässä yksinkertaisuudessaan tavoitteen asettaminen, mutta selvennetään vielä asiaa. Tavoite on hyvä olla selkeä, esim. olen ajoissa töissä neljänä päivänä viikossa, luen joka päivä kokeisiin klo 17-17.30, siivoan tiistaina klo 17-18 tai istun nousematta koko oppituntien ajan. Kirjoita tavoite ja aikataulu muistiin ja näkyvään paikkaan. Voit laittaa myös muistutuksen puhelimeesi asiasta. Voit miettiä millä tavoin palkitset itsesi tavoitteen saavutettuasi. Pitämällä tavoitteet melko pieninä lisäät niiden onnistumisen todennäköisyyttä. Pienestä tavoitteesta voi jatkaa, joka on parempi kuin suuren tavoitteen kesken jättäminen. Vertaa vaikka tavoitteita:

Luen 20 min keskiviikkoiltana klo 21 alkaen, jolloin voit jatkaa lukemistasi huomaamatta toiset 20min.

Luen tunnin keskiviikkoiltana klo 21 alkaen, jolloin jaksat lukea ”vain” klo 21.40 asti.

Molemmissa tilanteissa lukemiseen käytetty aika on sama, mutta onnistumisentunne aivan erilainen ensimmäisen tavoitteen kohdalla. Saavutettuasi tai ylitettyäsi tavoitteesi asian uudelleen tekeminen tulee todennäköisemmäksi.

Isot tavoitteet kannattaa pilkkoa pienempiin osatavoitteisiin. Esim. valmistun koulusta –tavoite voidaan pilkkoa osiin: Herään ajoissa, luen 20 min päivässä läksyjä, opin istumaan oppitunnin ajan paikallaan.

Mikäli tavoite ei toteudu, älä jää syyttämään itseäsi, mieti voitko pilkkoa tavoitetta osiin tai helpotta tavoitetta ja yritä uudelleen.

 

Advertisement